Runboard.com
You're welcome.

1112227

Last blog entries

Čestitka predsjednika Republike Hrvatske Dinamu

April 25, 2011 at 11:30pm

Image

Predsjednik Dinama Mirko Barišić primio je čestitku predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića povodom sto godina Dinama. Čestitku objavljujemo u cjelosti.

“Poštovani gospodine Barišić,

primio sam Vaš cijenjeni poziv na svečanost prigodom obilježavanja stote obljetnice Nogometnog kluba ''Dinamo'', na čemu srdačno zahvaljujem.

Nogometni klub Dinamo, na koji se veže tradicija predratnog ''Građanskog'', ponosno je kroz proteklo stoljeće pronosio svoje ime širom Hrvatske, Europe i svijeta. ''Dinamovo'' je ime bilo uvijek simbol nacionalnog slobodarstva i domoljublja.

Stoljetna ''Dinamova'' povjesnica zabilježila je mnoge velike utakmice koje su često bile više od sportskih događaja. U ''Dinamovim'' klupskim vitrinama najvrijedniji su trofeji nacionalnih i državnih natjecanja te Kupa velesajamskih gradova iz 1967., a klupska kronika čuva sjećanje na velike pobjede protiv najvećih svjetskih klubova. Mnogi su ''Dinamovi'' igrači proslavili ne samo ime svog kluba, nego i Grada Zagreba, kao i cijele Hrvatske, dajući iznimno velik doprinos svojim igrama u najboljim državnim selekcijama tijekom proteklih stotinu godina. Neki od njih istinske su legende čiji ugled prelazi i naše nacionalne granice.

Srdačno čestitajući ovu veliku obljetnicu svim naraštajima igrača, navijačima ''plavih'' svih generacija, i svima zaslužnima za ''Dinamov'' kontinuitet i uspjehe, a također i današnjoj upravi Kluba i Vama osobno, želim izraziti uvjerenje da će ''Dinamo'' u godinama što dolaze svojim sportskim duhom i uspjesima i dalje svjetlati obraz Zagreba i biti na ponos našoj domovini.

U nemogućnosti da osobno sudjelujem u ovoj svečanosti, molim Vas da prenesete moju čestitku i srdačan pozdrav svim sudionicima svečane sjednice.

S poštovanjem,

predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović“


http://www.nk-dinamo.hr/663#anchor

Comments loading...

Amerikanac u Maksimiru: Preko interneta doznao da je Dinamova škola uz Portovu najbolja u Europi

February 23, 2011 at 11:12am

Image

Dinamo je doveo najmlađeg mladog igrača u svojoj povijesti. Radi se o Vincentu Bordenu (12), Amerikancu iz države New York! Klinca smatraju 'wunderkindom’. A nije Hrvat...

Dinamo je doveo najmlađeg mladog igrača u svojoj povijesti. Radi se o Vincentu Bordenu (12), Amerikancu iz države New York! Klinca smatraju 'wunderkindom’, svi su u modrome klubu oduševljeni onim što je pokazao kad se pojavio na travnjaku.

- Zapravo, ostali smo u šoku. Vincent je doputovao iz SAD-e sa svojim roditeljima i skrbnikom, te kazao kako želi da ga isprobamo. Mi smo to napravili, a struka u nogometnoj školi odlučila je da ga zadržimo jer se radi o zaista perspektivnom nogometašu - kazao je direktor škole Romeo Jozak.

Vincent, američko čudo od djeteta, priključeno je selekciji koju vodi trener Sead Halilović, a koja se smatra jednom od najpotentnijih selekcija u Maksimiru.

- U Dinamo nisam došao slučajno. Želim postati profesionalni nogometaš, u SAD-u su mi kazali da sam iznimno talentiran, mnogo više od ostale djece, te da bi bilo dobro da već sad odem u Europu. To su znali i moji roditelji, dugo smo razgovarali, te su me konačno pustili - kazao nam je mali Vincent.

Ali zašto baš u Dinamo?

- Nemam baš nikakve veze s Hrvatskom, niti imam bilo kakve hrvatske korijene. Moram priznati, za Hrvatsku sam čuo samo kroz nogomet, jer sam pratio sve što se događa u nogometu. Moji roditelji su 'kopali’ po internetu, te se konzultirali s nekim nogometnim trenerima koji rade u SAD-u. Saznali su da je Dinamova škola uz onu portugalskog Porta najbolja u Europi. Pa smo mi tako izabrali Dinamo i krenuli u nepoznato - ispričao je svoju priču mlađahni i simpatični Vincent. Roditelji su mu se vratili u SAD, ali je on u Zagrebu ostao s prijateljem obitelji, također Amerikancem koji će skrbiti o njemu.

- Sad upravo rješavamo upis u školu, pohađat će hrvatsku školu. Pokazao je da će brzo naučiti hrvatski jezik, već sad dosta toga razumije - kazao je Jozak.

Iako se radi o, kako kažu u Dinamu, iznimno talentiranom mladom nogometašu, i iako je zadovoljio sve visoke kriterije škole, ipak se ne može kazati hoće li u budućnosti postati nova velika modra zvijezda. Put je dalek...

http://sportske.jutarnji.hr/amerikanac-u-maksimiru--preko-interneta-doznao-da-je-dinamova-skola-uz-portovu-najbolja-u-europi/927382/

Comments loading...

prof. dr. Miro Mihovilović: Svi delegati znali su da se Građanski ne ukida nego da mu se mijenja ime

February 21, 2011 at 11:22am

Image

Svi delegati znali su da se Građanski ne ukida nego da mu se mijenja ime

Dinamo je sljednik Građanskog, jednako kao što je Croatia bila sljednik Dinama, tvrdi Mihovilović

Autor: Tomislav Dasović 21.02.2011 09:59

Prije točno godinu dana u Zagrebu je u 95. godini umro prof. dr. Miro Mihovilović, bivši vaterpolist, povjesničar sporta, svjetski poznati znanstvenik, a u priči o stogodišnjici kluba značajan kao sudionik skupštine na kojoj je 9. lipnja 1945. godine osnovan Dinamo.

Mihovilović, po vlastitom priznanju hajdukovac (nekada je bio počasni predsjednik Društva Splićana u Zagrebu), u intervjuu Vjesniku 2006. godine prisjetio se nekih detalja toga skupa u kinodvorani u Gundulićevoj ulici, na kojemu je bilo više od 200 delegata. I on je ustvrdio kako nema nikakve dvojbe da je Dinamo bio sljednik Građanskog...

To je purgerski klub

- Većina je prisutnih bila uvjerena da će se obnoviti najpopularniji zagrebački klub Građanski, no ja sam već znao kakva je odluka Skupštine u Beogradu, da to ime neće ostati. Iako, tim novim nazivom Dinamo klub nije prekinuo kontinuitet purgerskog društva iz 1911. godine. Tada je bila Austro-Ugarska, potom Kraljevina Jugoslavija, pa socijalistička Jugoslavija, gdje je skupština vidjela neprijatelja u prefiksima. Informbiro je rekao: "Nemojte nacionalno, dajte neutralna imena". Dakle, možemo kazati da Dinamo nastavlja što se tiče imena. Ovo su purgeri, purgerski klub. Dinamo nastavlja kontinuitet Građanskog i to je osnovno. Publika je, uostalom, ostala ista - kazao je Mihovilović povlačeći paralelu s nedavnom promjenom imena:

- Dinamo je nastavio kontinuitet Građanskog, kao što je Croatia nastavila kontinuitet Dinama - dodao je Mihovilović.

Kad je Građanski posrijedi, on u svibnju 1945. nije bio ukinut, nego mu je samo rasformirana uprava. A ime Dinamo predložio je inž. Herman Mattes, nekadašnji zagrebački načelnik, koji je izabran za prvog predsjednika Fiskulturnog društva Dinamo.

I ne samo da je prvo Dinamovo gostovanje u Splitu na plakatima bilo najavljeno kao utakmica Hajduk - Građanski nego je i na plakatima bio ispisan sastav Građanskog: Glaser, Brozović, Dubac, Lechner, Jazbinšek, Pleše, Cimermančić, Wölfl, Lešnik, Antolković i Kokotović.

Vrh srednje Europe

I doajen sportskoga novinarstva, pokojni Žarko Susić, tvrdio je kako je Dinamo doista bio sljednik Građanskog, te kako su krajem 30-ih godina prošloga stoljeća plavi spadali u vrh srednjoeuropskog nogometa.

Dinamo je u prvenstvu Hrvatske 1946. godine bio doprvak, iza Hajduka, kao i 1947. u prvenstvu Jugoslavije, da bi 1948. godine dohvatio prvi naslov prvaka. Od bivših igrača Građanskog u njemu su značajne uloge igrali velikani ovoga kluba Pleše, Jazbinšek, Cimermančić, dok je najbolji strijelac prvenstva bio legendarni Franjo Wölfl s 22 pogotka.

http://www.vecernji.hr/sport/vijesti/svi-delegati-znali-su-da-se-gradanski-ne-ukida-nego-da-mu-se-mijenja-ime-clanak-255218

Comments loading...

Velika obljetnica

February 21, 2011 at 11:15am

Image

Velika obljetnica

Plavi imaju pravo na svojih stotinu svjećica

Večernjak i čitatelji izabrat će najbolje u stogodišnjoj povijesti plavog kluba

Autor: Robert Junaci 31.01.2011 10:24


Rasprava zacijelo nikada neće završiti, priča o tome je li Dinamo osnovan 1911. ili ipak 1945. bit će aktualna kad god netko spomene plavi rođendan. I sad, kad će u travnju Dinamo slaviti stoti rođendan, kao sljednik Građanskog, maksimirskom klubu osporavaju se godine. Dijelom s pravom, ali argumenti da Dinamo ima pravo i da treba slaviti stotinu godina ipak su znatno jači.

Isti igrači, trener...

Dvojbama su nerijetko pridonosili i maksimirski kroničari, pisci plave povijesti koji su pisali kako je puhao politički vjetar. Pa su se gubili u bespućima povijesne zbiljnosti (podudarnost s naslovom knjige dr. Franje Tuđmana nije slučajna) i unosili zablude.

Nije sad stvar da su plavi odlučili slaviti veliki rođendan jer ga slavi i Hajduk. Iako obojica stogodišnjaci, Hajduk je dva i pol mjeseca stariji i to mu nitko ne kani osporiti. No, Dinamo je sljednik Građanskog i ima pravo na svoj rođendan, ima pravo zapaliti stotinu svijeća na svojoj torti.

Poveznice s Građanskim, koji je, kao i HAŠK i Concordia, 1945. ukinut dekretom uz obrazloženje da su podržavali NDH, više su nego dovoljne da bi se Dinamo mogao prozvati stogodišnjakom. Dinamo je osnovan desetak dana poslije gašenja spomenutog trojca.

U novoosnovani klub došli su igrači Građanskog – August Lešnik, Franjo Wölfl, Zvonimir Cimermančić, Mirko Kokotović, Branko Pleše, Emil Urch, Milan Antolković, Ivica Reiss, Ernest Dubac, Ivica Medarić, Nikola Duković, Oskar Jazbinšek – isti je bio trener, Martin Bukovy, koji je od 1935. do gašenja vodio Građanski, a onda odmah nastavio u Dinamu sljedeće tri godine. Ista su bila četvorica članova uprave, maser, pa i stadion jer je Dinamo igrao na igralištu Građanskog na Koturaškoj cesti. Dinamo je preuzeo i dresove, ostala je plava boja kakvu je dotad imao Građanski. A i navijači su ostali isti.

Pametnom više nego dovoljno, uostalom, i sami bivši igrači s kojima smo imali prilike razgovarati osjećali su se kao da nisu promijenili klub, klub je promijenila samo politička volja.

Prvih stotinu godina

Ona se petljala i poslije, u Hrvatskoj, kad se nije poslušao glas javnosti, navijača, koji su u Maksimiru skandirali Građanski, Građanski. Napravljena je povijesna pogreška i klub je dobio kovanicu HAŠK Građanski te otvorio frontu s navijačima koja nije smirena ni imenom Croatia, iako se pod tim imenom igrala i Liga prvaka.

Kako bilo, 26. travnja naklonit ćemo se stotom rođendanu plavog kluba.

Večernji list pokušat će u toj stogodišnjoj povijesti izabrati najbolje igrače, najboljeg trenera.

A za to će trebati i pomoć naših čitatelja koji će sudjelovati u tom izboru najboljih u prvih stotinu godina kluba.

http://www.vecernji.hr/sport/nogomet/plavi-imaju-pravo-svojih-stotinu-svjecica-clanak-246097

Comments loading...

Luka Modrić - Istinski sportski heroj

February 22, 2008 at 11:32pm

Image

Luka Modrić - Istinski sportski heroj

Antonija Pavlić

Luka Modrić, posljednji dragulj 'Maksimirskog Svetog Trojstva' uskoro će napustiti Zagrebački klub i svog 'drugog oca' i zaputiti se u svijet, trbuhom za kruhom. Zdravko Mamić, odbio je sve ponude koje su danima pristizale za Luku i odlučio kako će nas svojim potezima očaravati i uveseljavati barem do ljeta. Iako je Luka htio otići, te se iz njegovog ponašanja dalo zaključiti mnoštvo stvari, 'mali' Modrić našao je motivacije te se posvetio usavršavanju jedinih stvari s kojima bi postao ona najveća svjetska klasa, udaracu i preciznosti. Kada se cijeli slučaj 'Prodaja Modrić' pogleda iz drugog kuta, odluka Zdravka Mamića može se smatrati i dobrim potezom. Modrić bi otišao u neki veliki Europski klub, te bi rijetko dobio priliku dokazati da se može nositi i sa najvećima. U pitanje bi došla i njegova forma na Europskom prvenstvu, kao i sam nastup, a kada se zna da će prvenstvo Europe pratiti cijeli svijet, svi svjetski klubovi, menađeri i igrači, za Lukin daljnji igrački razvoj, slaba predstava na Euru ne bi nimalo koristila.

Od kada je formirana Hrvatska nogometna liga, nije se pojavio igrač sa takvim osjećajem za loptu i prostor, takvim talentom, voljom, željom i borbenošću u svakoj utakmici, bila to utakmica Kupa sa četvrtoligašem ili pak Liga Prvaka sa Werderom. Lukina želja za igrom prerasla je Prvu HNL, njegova tehnika ne može se mjeriti ni sa igračima u mnogo većim ligama nego što je naša, a 'hladna glava' i čelična volja najveće su odlike jednog od najtalentiranijih Hrvatskih nogometaša ikada.

Rođeni Zadranin, za Dinamo navija od kada 'zna za sebe'. Iako je u Hajduku bio na probi, nije prošao. Splitska struka ocijenila ga je kao 'premalog'. Taj 'mali' Luka danas je na vrhu liste želja najvećih svjetskih klubova. Kako sam kaže, za Dinamo je navijao oduvijek i drago mu je što je imao priliku da zaigra za Zagrebački klub. U Hajduku, kaže, ne bi igrao. Njegovo srce oduvijek je kucalo samo za Dinamo.

Modrići iz 'Modrića'

Lukina obitelj dolazi iz malog dalmatinskog sela Modrići, smještenog na kršovitim obrnocima Velebita, južno od vrha Sv.Rok. Luka je ime dobio po djedu, koji je po zanimanju bio cestar, te je radio na državnim cestama koje su povezivale Dalmaciju i Liku. Roditelji malog Luke radili su u Obrovačkim socijalističkim poduzećima, do početka Srpske agresije na Hrvatsku. Modrići su se 1991. našli na teritoriju na kojem su pripadnici Srpske vojske radili strašan teror nad Hrvatskim stanovništvom. Četnici su 18. prosinca 1991. ubili i starog Luku Modrića, izrešetavši ga rafalima, iz čistog mira. Nakon smrti djeda, Modrići su se preselili u Zadar gdje su kao izbjeglice dobili smještaj u hotelu Iž. Lukin otac Stipe, dobio je posao u hrvatskoj vojsci, a kako je hotel Iž bio jako blizu stadiona NK Zadra, sina je upisao u nogometnu školu. Prvi Lukin trener bio je Davor Matošević, koji je i danas vrlo dobar s Lukom.

«Radio sam godinu dana s djecom, među kojom je bio i mali Luka, kojeg je otac 1992. upisao u našu školu nogometa. Mali je bio uplašeno dijete, ali sam brzo primijetio da mu se lopta ‘lijepi’ za nogu. Kako je bio malen i nejak, stalno smo pričali o tome hoće li narasti ili neće. Ne može se nikad pouzdano reći tko će biti veliki igrač. Ono što je Bog dao u genima, to ostaje, a rad to oplemeni. Luka je na ćaću Stipu koji je također nizak, ali je čvrst. Stipe je igrao u Obrovcu, u NK Rudar, a do prije dvije godine igrao je za NK Jasenice i bio njihov najbolji nogometaš» - kazao je Matošević

Preokret Lukine karijere

Nakon Matoševića, Lukinu generaciju nakratko je preuzeo bivši igrač Zadra i Partizana Miodrag Paunović, no šef omladinske škole Tomislav Bašić, kako bi sina 'spasio od ulice' Paunoviću daje stariju generaciju a novi Lukin trener postaje Bašićev sin Domagoj. 'Mamićev' čovjek u Zadru, Tomislav Bušić, rado pokazuje sliku svog pokojnog sina i Luke, iz vremena kada je Luka igrao u Zadru.

«Luka je bio predodređen za to da postane vrhunski igrač, no ljudi su u to vrijeme krivo zaključivali jer je bio fizički slab. Kao takav, nekima nije pasao, jer su mislili da igrači moraju imati fizičke predispozicije kako bi igrali vrhunski nogomet. Luka je dokazao suprotno» – kazao je Bašić

Kad su imali desetak godina, Luka Modrić i Mario Grgurević (Danas u Interu) otišli su u probu u Hajduk, gdje su ih ocijenili, kao 'slabe'. Luka je potom dobio još veću motivaciju, te je 1996. na Hajdukovom turniru Sveti Dujam bio najzapaženiji igrač, no Hajduk ga je i dalje ignorirao.

«Bili su s Hajdukom na nekim turnirima u Italiji, ali ih nisu prepoznali kao kvalitetne igrače. U Hajduku su mislili da dječaci nikamo neće otići» – napominje Bašić, te dodaje kako su mladići u Hajduk otišli bez znanja kluba.

«Nakon završetka osnovne škole, Modrića i Grgurevića odveo sam Zdravku Mamiću koji je imao privatnu agenciju. Do tada Mamića nisam ni poznavao, o njemu sam samo bio čitao. Njegovi ljudi, skauti, nigdje nisu primijetili Modrića. Ne znam zašto, ali Mamić je meni vjerovao, uzeo je Modrića ‘na neviđeno’. Smatrao sam da taj momak, Luka Modrić, kao i Grgurević, može uspjeti u nogometu»

Kako kaže Bašić, Luka je inspiraciju i motive pronašao upravo u siromaštvu. Njegova obitelj bila je toliko siromašna, da sinu nisu mogli priuštiti ni kostobrane, umjesto toga, otac mu ih je sam izrađivao – od daščica. Bašić je sačuvao kostobrane, vjerujući kako će Luka postati veliki igrač – i bio je u pravu.

«Možda je motiv našao u toj bijedi i teškoćama koje su ga pratile. Možda su se u njemu rodili revolt i želja za uspjehom. Ne znam je li ga to poticalo, ali sam uvjeren u to da to ima krupan značaj u razvoju čovjeka, mentalnom i fizičkom»

Prelazak u Dinamo

Današnji sportski direktor NK ZADRA Josip Bajlo, žestoko se protivio Modrićevom prelasku iz Zadra u Dinamo. Nije mu bilo drago što je NK Zadar gubitnik u cijeloj priči, no veoma je zadovoljan Modrićevim uspjehom.

«Nisam htio potpisati te papire pa sam zbog toga imao spor s tadašnjim vlasnikom kluba Jurjevićem koji je, uz Modrićeve roditelje, na mene vršio strahovit pritisak. Zbog toga smo bili u sukobu. Ja sam htio zadržati malog Modrića, ali nisam mogao. Njegovi su roditelji rekli da se sele, da mu je otac djelatna vojna osoba, što je istina, pa ga zbog toga, prema propozicijama nogometnog saveza, nisam mogao zadržati. Međutim, oni se nisu odselili iz Zadra. Znao sam da će tako biti. Nisam Jurjevića mogao nagovoriti na to da Luka igra još dvije godine za naše juniore, da zaigra za prvu momčad i da tek tad počnemo otvarati vrata Dinamu ili Hajduku. U tom bismo slučaju imali veći profit. Zadnje dvije godine koje nogometaš provede u klubu tad su se valorizirale s po 20.000 maraka, a ovako smo dobivali po 3000 na osnovu toga što je bio kod nas. Sad se, pak, svaka godina vrednuje po 20.000 eura. Da je Modrić, nakon što je kao dijete 10 godina proveo u NK Zadar, igrao u našoj seniorskoj ekipi dvije-tri godine, klub bi, umjesto 12.000 maraka, danas dobio 350.000 eura odštete - ljutito ističe Bajlo.

Za Luku, pak nalazi same riječi pohvale i čudi se što ga nitko iz Hajduka nije primjetio.

«Luka Ima takozvani periferni vid i osjećaj za kontakt s igračem. Čudo je kako Modrić izbjegne kontakte. Ima igrača koji bi ga htjeli faulirati, ali to još nikome nije uspjelo, on se uvijek odmakne, ima oči otraga.»

Luka je ipak, 2000. preselio u Zagreb. Potpisao je stipendijski ugovor, i za cimere dobio Hercegovce Davora Landeku i Ivicu Džidića

«Nas smo trojica bili ekipa, najviše smo vremena provodili zajedno. U Zagrebu smo živjeli u istom kvartu, na Ravnicama, hranili smo se u Dinamovu restoranu, nakon što smo potpisali stipendijski ugovor. Luka je godinu mlađi od mene. Trener Štef Deverić u našu je ekipu pozvao nekoliko mlađih igrača, Modrića, Ćalu i Cindrića, pa smo 2001. godine krenuli zajedno. Dvije smo sezone igrali zajedno i bili smo uspješni. Za juniore Dinama igrali smo dvije godine i osvojili kup. Igrali smo i za mladu momčad Dinama, koju je vodio Ilija Lončarević. I u toj smo ligi bili prvi. Isti smo dan 2001. potpisali profesionalni ugovor za Dinamo – priča Džidić.»

Comments loading...

 

Miscellaneous info

User since

Jan 25, 2006 at 11:24am

 

Last posts

Re: I love the song!, Jan 12, 2013 at 11:14pm

U Zagrebu ulaznice šest puta skuplje nego u Kijevu, Oct 4, 2012 at 7:39am

Re: Kada obezvrijedite klub, što drugo očekivati?, Sep 22, 2012 at 11:39pm

Kada obezvrijedite klub, što drugo očekivati?, Sep 22, 2012 at 11:37pm

Re: Zdravko Mamić, Sep 14, 2012 at 9:03pm

Re: Zdravko Mamić, Sep 14, 2012 at 9:01pm

Re: Ulaznice PSG, Sep 14, 2012 at 8:49pm

Re:, Aug 11, 2012 at 11:56pm

Transfering posts, Aug 11, 2012 at 11:31pm

Re: Zdravko Mamić, Feb 28, 2012 at 8:07am

 

Friends

Friend list loading...
 

Live feed


Filter: 1112227 + friends Just 1112227

Live feed loading...

 

Pictures

 

Go back

You are not logged in (login)