Runboard.com
You're welcome.

1112227

Last blog entries

20 godina Bad Blue Boysa

March 16, 2006 at 11:27am

Image

20 godina BBB-a: Snaga sa sjevera

Kad su 17. kolovoza 1986. sad već pokojni Ićo i Buba napuštali splitsku kinodvoranu nakon matineje (uoči utakmice Hajduk - Dinamo 0:4) pjevajući "Bad Blue Boys, Bad Blue Boys, Bog i konjica...", nisu mogli ni pomisliti da će se 20 godina kasnije upravo taj čin uzimati kao dan krštenja Dinamove navijačke skupine. Dotad su bili dinamovci, purgeri...

Jezgra začeta sedamdesetih

- Prvi se transparent s natpisom Bad Blue Boys pojavio nekoliko mjeseci kasnije, u ožujku, na utakmici s Partizanom u Maksimiru, na istočnom stajanju - kažu Ćos, Dugi, Neno, Bruno i Zlodi, kvintet navijača s kojima smo razgovarali o dvadesetogodišnjoj obljetnici BBB-a.

Jezgra navijačke skupine začeta je potkraj sedamdesetih, stariji pamte Ajalu, Ličana, Peru, Sandra..., u vrijeme kad je organizirano navijanje bilo u povojima. - Na gostovanja se išlo vlakom, koristili smo pogodnosti Ferijalnoga saveza, a osiguranje je bilo smiješno - dva pandura u pratnji vlaka. Nije bilo turističkih agencija kao danas pa da možete iznajmiti autobuse - ako ste i iznajmili autobus, kad bi se vratio demoliran, više nam nitko ne bi iznajmio drugi!

Osamdesetih godina, njihova se organizacija svodila na ovo: - Prva, druga i treća ekipa! Prva je bila od pedesetak do 100 ljudi koji su uvijek bili u prvim redovima za šoru, druga se dokazivala čuvajući nam leđa, a treća se bavila navijanjem, tukla se ako je morala...

Koreografija na tribinama? - Uzor su nam bili Englezi u navijanju i Talijani po koreografiji. Paljene su baklje i dimne bombe. Ali, vrhunac koreografije bio je kad bismo istaknuli hrvatsku zastavu! To je bio glavni cilj! U suradnji s Dinamom, kad je direktor bio Velimir Zajec, BBB su 1990. dobili i prostoriju u klubu.

- Burki, to je bilo ludilo! Za nekoliko smo mjeseci imali više od 1000 članova, nismo stigli tiskati iskaznice... Željeli smo legalno djelovati zajedno s klubom, bili smo u usponu, ali onda su glavonje od klupskoga imena napravile plutajuće govno (HAŠK Građanski, 25. lipnja 1990., nap. a.) i sve se raspalo...

Ponosni na nasljednike

Počeo je rat, mnogi su BBB otišli na put bez povratka... A BBB su vodili i usporednu bitku za povratak imena. Nije bilo lako, štoviše... - U tim teškim vremenima pomogli su nam Zoran Gobac i Rukometni klub Zagreb. Samo se na njihovim utakmicama preko razglasa moglo čuti Dinamovu himnu...

A kad već spominjemo himnu, svi su ogorčeni na Pipse i Rippera, nakon što su doznali da neće svirati na koncertu BBB-a u petak... - Može ih biti sram! Da nije bilo nas i naše himne, još bi svirali u nekom podrumu u Zapruđu! Ako neće svirati u petak, onda im zabranjujemo sviranje Dinamove himne i ubuduće! Zadovoljno gledaju nasljednike na sjeveru...

- Dečki su u zadnje vrijeme sjajni! A uvjereni smo da će dolazeći naraštaji biti još bolji i jači i od nas i od njih - veli petorka s plavom krvi u venama, kvintet koji je istaknuo Macka, Davida, Hasana, Klokana, Talijana... i još mnogo imena junaka sa sjevera.

Osjeća se navijačka euforija kao potkraj osamdesetih! Teško je uspoređivati, druga su vremena, ali Dinamo je opet pojam, klinci u školama nose navijačke šalove. Ponosimo se njima...

"Ti si naša ljubav, mi smo tvoja snaga!" Jedan je to od najljepših transparenata sa sjevera, koji ponajbolje izražava neraskidivu vezu Bad Blue Boysa i Dinama. Vječnu vezu...


Autor: Predrag JURIŠIĆ

Comments loading...

Kolumna: Borac Luka i gospodin Niko

March 11, 2006 at 4:49am

Image

Par Hrvatska – Argentina odlučio sam preskočiti u kladionici, s opravdanjem da nije u redu igrati protiv svojih. Nakon što su Gaučosi 0:1 ekspresno preokrenuli u svoju korist, pomislio sam da nam ne gine 'petarda' i u glavi Cici Kranjčaru sugerirao klasični bunker u drugom dijelu.

No, umjesto 'razvaljivanja' stigao je preokret i nakon Srninog izjednačenja, u zadnjim trenucima susreta Šimić nam je sretnim pogotkom donio veliku pobjedu. Pala je Argentina za koju sam, čini se potpuno pogrešno, mislio da je jedan od glavnih kandidata za svjetsku krunu. Kada su u studenom prošle godine Englezi na gotovo istovjetan način kao i mi svladali Argentinu, sami su sebe svrstali uz bok Brazilu, kao reprezentaciju koja ima najviše šansi da u Njemačkoj ode do kraja.

Naravno, u Hrvatskoj takva euforija ni približno ne postoji, sumnja u nove 'Vatrene' još uvijek je velika, iako nas je Cicina generacija malo puta razočarala. Tek kiks na Malti, poraz 'bez borbe' u nevažnoj prijateljskoj utakmici u Portugalu, te put na 'kraj svijeta' u Hong Kong, gdje je pod lažnom krinkom A reprezentacije nastupala otprilike peta momčad Hrvatske, idu na dušu izbornika. Velika većina Hrvata složit će se da je reprezentacija stvarno odigrala dobru utakmicu, no ono što nas još uvijek najviše muči je pitanje da li u izabranoj vrsti ima mjesta za Niku Kranjčara.

Niko ponovno nije briljirao, iako je nakon njegovog slobodnog udarca i, naravno, velike pogreške Abbondanzierija, Klasnić zabio za 1:0, a kod 2:2 savršeno uposlio Pršu, koji u situaciji jedan na jedan nije uspio prevariti 'kriminalnog' vratara mreže Južnoamerikanaca. Kranjčarova igra daleko je od idealne, nije problem višak kilograma, jer on niti ne pokušava uæi u duel i proći igrača, veæ njegova želja i motivacija, što je dobro primijetio njegov trener u Hajduku, Luka Bonačić.

Svima nam mora biti jasno da od onih priča s početka karijere neće biti ništa, a o usporedbi sa svjetskim imenima kao što su Kaka, ili na primjer Messi, nema niti govora. Iako možda smješno zvuči, izmeðu Kranjčara i ove dvojice mladića koji pišu povijest po europskim travnjacima, ne postoji velika razlika. Nikino nogometno znanje nije znatno manje od njihovog, ali postoje dvije kljuène razlike izmeðu velikih igrača i onih koji ostaju vječiti talenti – volja i želja. Kranjčar na terenu djeluje nezainteresirano, kao da ga je netko pištoljem otjerao na travnjak. S takvim stavom, za koji su ponajviše krivi mediji koji ga od malih nogu veličaju, velika karijera ostat će samo san.

Niko je dijete iz fine familije, otac mu je bio velik igrač, te samim time pravi 'plijen' za novinare. Upravo taj teret dosad je bio pretežak za Niku, jer umjesto da se na travnjaku suprotstavi zlim jezicima dodatnim angažmanom i htijenjem, kod njega se količina trke više ne mjeri u kilometrima, već metrima.

No, iako je Niko daleko od onog što, po mojem mišljenju, može dati, on je igrač koji je apsolutno potreban ovoj reprezentaciji. To se najbolje pokazalo u Sofiji protiv Bugarske, ali i kontra Švedske u Zagrebu i Brazila u Splitu. Igrača njegovog kova Hrvatska jednostavno NEMA i to je ono s čim se trebamo suočiti, htjeli mi to ili ne. Glavni zadatak njegovim trenerima, naravno i ocu Zlatku, je utuviti' mu u glavu da profesionalni nogomet nije 'hakl', te da i za pobjedu protiv jakuševečke Save trebali proliti malo znoja.

Tako će kritičarima pokazati da je njegovo mjesto upravo tu gdje je, jer njegov je slučaj ipak puno drugačiji nego kod ostalih. Tako se, na primjer, nitko ne pita zašto je mjesto u reprezentaciji zacementirano jednom Marku Babiću, koji je u Bayeru gotovo posve ispao iz početnih 11, što se i te kako vidjelo i protiv Argentine. Isto tako, nekad najavljivan kao nasljednik Maradone, čovjek koji u argentinskoj reprezentaciji ima otprilike istu takvu ulogu kao i Niko u hrvatskoj, Juan Roman Riquelme, u Baselu je bio gotovo nevidljiv.

U segmentu htijenja, Niko bi mogao štošta naučiti od Luke Modrića. Mladiæ iz Zadra imao je mnogo teži put od Kranjčara u pohodu na veliku scenu, no iz toga je izvukao puno više koristi nego reprezentativni kolega. Modrića sam gledao još u juniorima Dinama, gdje je redovito u igru ulazio s klupe za rezerve i malo je tko bio svjestan o kakvom se potencijalu radi. Potom je otišao na posudbu u Zrinjski, gdje je odradio super-tešku, ne po kvaliteti već po kolièini grubosti, Premijer ligu BiH, i ubrzo postao ljubimac tamošnjih navijača i ponajbolji veznjak prvenstva. Vratio se u Hrvatsku, posuðen je Interu, gdje je takoðer blistao, a otkako se vratio u Dinamo predvodnik je nove generacije Mamićevog 'europskog' Dinama. Stigla je na red i reprezentacija, za koju je debitirao u vrlo čudnim okolnostima.

Cico Kranjčar povukao je još jedan veliki potez, kada umjesto ozlijeðenog Roberta Kovaèa na teren nije poslao nekog od stopera, već je Tudora povukao u posljednju liniju, a priliku dao mladiću, za kojeg mnogi u domovini misle da je u reprezentaciji zaslužio mjesto njegovog sina, Nike. Modrić je svoj posao odradio odlično, iako je igrao na poziciji malo povučenijoj od one koju igra u klubu. Ipak, treba naglasiti da ni Modrić nije odigrao ništa spektakularno, nije odigrao niti jednu previše opasnu loptu, niti sam zaprijetio protivničkim vratima. Ono čime nas je iznenadio je moderna igra, jer takvih 'normalnih' veznjaka, kojih je svaka ozbiljnija reprezentacija puna, mi nemamo mnogo. Upravo je ova pozicija idealna za Modrića jer je najopasniji kada dolazi iz drugog plana, dok je na poziciji polušpice pogodniji igrač s 'finijom' loptom. Po meni, to je u ovom trenutku samo Niko Kranjčar.

Ovakav Modrić trebao bi biti jedna od glavnih karika vezne linije 'Vatrenih', na poziciji na kojoj smo toliko deficitarni, ali ne treba se zanositi da se već radi o svjetskoj klasi. O tome dosta govori činjenica da je u najuglednijem argentinskom listu Clarin, Modić ocijenjen sa 'četvorkom', te da je jedini s manjom ocijenom kod 'Vatrenih' očajni Tomas, koji je pobrao 'trojku'. Zanimljivo, u istim novinama Niko Kranjčar je zaslužio čistu 'peticu'.

Damir Dobrinić

Comments loading...

 

Miscellaneous info

User since

Jan 25, 2006 at 11:24am

 

Last posts

Re: I love the song!, Jan 12, 2013 at 11:14pm

U Zagrebu ulaznice šest puta skuplje nego u Kijevu, Oct 4, 2012 at 7:39am

Re: Kada obezvrijedite klub, što drugo očekivati?, Sep 22, 2012 at 11:39pm

Kada obezvrijedite klub, što drugo očekivati?, Sep 22, 2012 at 11:37pm

Re: Zdravko Mamić, Sep 14, 2012 at 9:03pm

Re: Zdravko Mamić, Sep 14, 2012 at 9:01pm

Re: Ulaznice PSG, Sep 14, 2012 at 8:49pm

Re:, Aug 11, 2012 at 11:56pm

Transfering posts, Aug 11, 2012 at 11:31pm

Re: Zdravko Mamić, Feb 28, 2012 at 8:07am

 

Friends

Friend list loading...
 

Live feed


Filter: 1112227 + friends Just 1112227

Live feed loading...

 

Pictures

 

Go back

You are not logged in (login)